Biljana Vitanović

Biljana Vitanović (1987.) završila je osnovnu i srednju glazbenu školu u Križevcima, a studij harmonike na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje stječe zvanje magistra muzike. U veljači 2014. završava dvogodišnju umjetničku specijalizaciju na Hochschule für Musik Theater und Medien u Hannoveru (Njemačka) u klasi Elsbeth Moser.

 

Tijekom svog školovanja bilježi uspješne nastupe na brojnim natjecanjima, a od toga valja izdvojiti: 1. mjesto na državnom natjecanju u Varaždinu 2008., I. nagrada na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 2012., 1. mjesto (99.60 bodova) s kvartetom harmonika na Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2009., 1. mjesto s kvartetom harmonika Téssares na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 2014. ( dobitnici Kupa grada Pule kao apsolutni pobjednici u kategoriji komornih sastava). Godine 2010. bila je predstavnik Republike Hrvatske na Svjetskom kupu harmonikaša, a sudjelovala je i na dva eminentna međunarodna natjecanja za harmoniku: Citta di Castelfidardo (Italija) i Internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal (Njemačka).

Dobitnica je Rektorove nagrade 2010. godine.

 

Ostvarila je zapažene nastupe kao solist, te član raznih ansambala i orkestara, diljem Hrvatske i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Grčka). Nastupala je u poznatim koncertim dvoranama kao što su: Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Slovenska filharmonija u Ljubljani, Muzička akademija zapadno Sarajevo, Aula Uniwersytetu u Poznanu (Poljska), NDR Radiophilharmonie u Hannoveru (Njemačka), Conservatoire National de Rouen (Francuska), Brucknerhaus u Linzu (Austrija).

 

U prosincu 2012. u Hannoveru osniva kvartet harmonika Téssares koji je u ožujku 2014. održao niz koncerata na otoku Kreti u Grčkoj. U jesen 2013. osniva i duo Esmer s oboisticom Dogom Sacilik iz Turske.

 

Svoje znanje i izvođačke vještine usvršavala je na ljetnim školama i seminarima poznatih svjetskih koncertista i pedagoga (Elsbeth Moser, Aleksandar Skljarov, Owen Murray, Vojin Vasović, Friedrich Lips, Radomir Tomić…).

 

Od 2014. zaposlena je u Glazbenoj školi Zlatka Grgoševića u Sesvetama gdje predaje harmoniku i komornu glazbu, te je pročelnica Odjela za harmoniku i pjevanje. Njeni učenici osvajaju državne i međunarodne nagrade na natjecanjima na kojima sudjeluje i kao član prosudbenih komisija.

 

LJETNI GLAZBENI KAMP

16. - 21. 08. 2020. Ljetni glazbeni kamp djeluje u prostorima Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu, gdje u netaknutoj prirodi i tišini svi sudionici imaju priliku za druženje i umjetničko usavršavanje.

              

Galerija