Nikola Fabijanić

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, a stalni je solo saksofonist  u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Sinfonijskog orkestra HRT-a. Veliki broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom, te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Njegove nastupe, kao i nastupe njegovih ansambala publika, kolege i stručna kritika redovito hvale…….

 “…solist Nikola Fabijanić zadivio je temperamentnom, tehnički dorađenom i izražajnom frazom. Logično i istančano fraziranje, ljepota tona i bogate dinamičke nijanse s razlogom su oduševile publiku.” (Aleksandra Mežnarić-Karafin)

“Ukras večeri bio je koncert za alt saksofon i puhački orkestar Paula Crestona u kojem se ponovno sjajno predstavio Nikola Fabijanić. Istaknuo se lijepim, plemenitim tonom kojim mirno vodi tematsku liniju, a posebno u kadencama pokazao je majstorsku tehniku svirke i izazvao burno odobravanje dobro posjećene dvorane…”(Nenad Turkalj)

“Osim sjajnom virtuoznom tehnikom Nikola Fabijanić osvojio je ljepotom tona i fraze, posebice u središnjem polaganom stavku…“ (Višnja Požgaj)

Do sada je snimio tri samostalna albuma, te dva sa kvartetom Papandopulo.

Od 2015. g. ostvaruje odličnu suradnju sa Zagrebačkim solistima, s kojima snima nosač zvuka za izdavačku kuću Croatia Records sa skladbama za saksofon i gudače.

Također surađuje s hrvatskim kompozitorima s kojima radi na novim skladbama, tako da su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Spomenute skladbe za saksofon i orkestar, saksofon i klavir te kvartet saksofona redovito su na njegovom repertoaru koje s veseljem izvodi.

Kao solist nastupio je uz Zagrebačke soliste, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, orkestar Gaudeamus, Windstrings te Art Ensemble NRW.

Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava.

Rektorova nagrada, laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika (2000.), prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran (2003.),nagrada “Darko Lukić” (2003/2004.),diskografska nagrada Porin (2013), Nagrada grada Jastrebarsko (2014) i dr.

LJETNI GLAZBENI KAMP

18. - 23. 08. 2024. Ljetni glazbeni kamp djeluje u prostorima Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu, gdje u netaknutoj prirodi i tišini svi sudionici imaju priliku za druženje i umjetničko usavršavanje.

              

Galerija