Slavko Kovačić

eca70e1e-db89-41b9-9e4a-7f72565bb62fSLAVKO KOVAČIĆ je po završetku Srednje muzičke škole u Mariboru upisao studij klarineta na Akademiji za glazbu u Ljubljani, najprije u klasi prof. Mihaela Gunzeka, da bi zatim 1995. godine diplomirao u klasi prof. Alojza Zupana.

 

Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod prof. Charlesa Neidicha-Juilliard School of Music-New York-SAD i kod prof. Aloisa Brandhofera-Mozarteum Salzburg-Austria, te na seminarima stručnog usavršavanja kod Borisa Karaeva-Rusija, Jozsefa Balogha-Mađarska, Hedwigha Swimbergha-Belgija, Fernanda Silveire-Brazil, Roberta Riselinga-Kanada, Paola Beltraminija-Italija, Roberta Springa-SAD, Stefana Harga-Švedska, Jan Jakub Bokuna-Poljska, Michela Pellegrina i Silvie Hue-Francuska.

 

Diplomirao je i na Univerzi u Salzburgu (”Mozarteum”) kod prof. Aloisa Brandhofera. Solistički je nastupa sa Komornim orkestrom Musica Camerata, Celjskim gudačkim orkestrom, Komornim orkestrom Maribor, Mladinskim simfonijskim orkestrom GŠ Celje, Mladinskim duvačkim orkestrom GŠ Celje, Big Bandom ”Extra band” GŠ Celje i dr.

 

Tijekom studija više je puta nagrađivan na raznim muzičkim natjecanjima. Surađivao je sa orkestrima: Panonski orkestar-Graz, orkestrom Academie Ars Musicae-Klagenfurt, kao i sa svim slovenskim simfonijskim orkestrima (Mariborska opera, Ljubljanska opera, Mariborska filharmonija, Simfoničari RTV Slovenija te Slovenska filharmonija), u kojoj je također bio i zaposlen. Isto tako je surađivao sa Big bandom RTV Slovenija i Totim Big bandom Maribor. Surađivao je sa dirigentima kao što su Samo Hubad, Anton Nanut, Uroš Lajovic, Marko Letonja, Milan Horvat, Adam Fischer, Alexander Drčar, Marc Albrecht, Tadeusz Wojciechowski, Tetsuji Honna, Patrick Fournillier, Robert Houlihan, Stefano Pellegrino Amato, En Shao, Iain Sutherland, Mendi Rodan, Nikolaj Aleksejv itd.

 

Član je Slovenskog orkestra klarineta. Solistički i sa raznim sastavima održava koncerte u domovini i u inozemstvu. Snimio je mnoge snimke za arhiv RTV Slovenija, Radio Maribor, HRT Zagreb in Radio Berlin-Brandenburg. Premierno je izveo više kompozicija slovenskih i stranih kompozitora (P. Ramovš, A. Ajdič, J. Gregorc, T. Svete, U. D. Soyka, Z. Ballata, M. Müller, B. Zupančič, I. Kopecky, P. Obradović, P. Pačnik i R. Kamplet).

 

Takodjer je posvećen i komornoj glazbi, pa surađuje u ansamblima Arc-en-ciel, Tria Musica Camerata, Tria Onix, Maister tria, Tria Tanguango, Spiri Art tria, salonskog orkestra Musica Camerata… te sudjeluje na festivalima: ClarinetFest 2013 in Assisi-Italy, European Clarinet Congress 2014 in Katowice-Poland, Italian Clarinet University and Camerino Music Festival 2015 – Italy, 5th European Clarinet Festival Ghent – Belgium, 2015, Dubrovačke ljetne igre, Klarinetfest Kotor, Međunarodni Festival Lent, Rogaško glazbeno ljeto, Brački ljetni festival, Bolsko lito, Evropski mjesec kulture, Međunarodni festival Glazbeni septembar, Festival Spectrum, Glazbena tribina Pula, Međunarodni festival 4saxess, Meeting of European Clarinet ensembles…

 

Njegovo sviranje možemo čuti na 7 cd-a, a u god. 2011 je sa pianisticom Larisom Čanji snimio samostalni nosač zvuka, za koju su dobili odličnu kritiku u ”The Clarinet Magazine”- ZDA, (Volume 40, no.2, March 2013).

 

Od 2005. – 2008. je vodio Međunarodnu ljetnu glazbenu školu za klarinet u Pučišćima (Brač-Hrvatska). 2009. godine je vodio akreditirani kurs za profesore klarineta, koji rade u Glazbenim školama. Predavao je na Klarinetfestu u Kotoru i vodio radionice u Šetjuru, Ljutomeru, Gornji Radgoni i na Konservatoriu za muziku i balet u Ljubljani. Godine 2015. je vodio Masterclass na Italian Clarinet University, Camerino-Italija i seminar za profesore i studente u okviru međunarodnog natjecanja ”Ohridski biseri”, Ohrid – Makedonija. Sudjeluje u radu žirija na natjecanjima u domovini i inozemstvu. U godini 2007. je od strane Univerziteta u Ljubljani primio priznavanje važnih umjetničkih radova za klarinet i komornu glazbu. Od 2010.-2015 je bio pročelnik muzičkog odsjeka na Pef Univerzitetu u Mariboru. Od 2014. je član Senata Pef UM, a od 2015. je Prodekan za umjetničku aktivnost.

 

Surađivao je s mnogim poznatim imenima domaćeg i stranog glazbenog svijeta poput Irene Grafenauer, Stanka Arnolda, David Krakauer, Jean Marc Fessard, Mathias Mueller, Stephan Vermeerch, Jasminke Stančul, Aloisa Brandhofera, Arvida Engegarda, Piero Vincenti, Nuno Pinto, Jean-Francois Bescond, Mate Bekavca, Jože Kotara, Daga Jensena, Žarka Ignjatovića, Gustava Nuneza, Radovana Vlatkovića, Clare Dent, Mateja Graheka, Aleksandra Tasića, Leva Pupisa te drugih.

 

Od 2015. je Silverstein works Artist i koristi Silverstein Cryo4 Gold Ligature, a od 2016 je D’Addario Performing Artist i koristi Reserve trske.

 

Kao docent za klarinet i komornu glazbu, Slavko Kovačić je zaposlen na Univerzitetu u Mariboru, a djeluje i kao prof. klarineta u glazbenoj školi i Glazbenoj gimnaziji u Celju.

 

LJETNI GLAZBENI KAMP

22. - 27. 08. 2021. Ljetni glazbeni kamp djeluje u prostorima Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu, gdje u netaknutoj prirodi i tišini svi sudionici imaju priliku za druženje i umjetničko usavršavanje.

              

Galerija